Sju goda råd om din nya ekonomi
Grattis till ditt nya jobb! Ta en titt på våra sju bästa råd om hur du kan forma din ekonomi nu när du kanske får lite mer pengar att röra dig med.
-
1. Skattejämkning
När lönen förändras är det bra att se till att du inte betalar för mycket eller för lite i skatt. Gör du en skattejämkning kan du vara säker på att inte leva över eller under dina tillgångar.
Läs mer om skattejämkning på skatteverket.se -
2. Längre till jobbet?
Du kan göra avdrag i din skattedeklaration för resor mellan bostad och arbetsplats för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kronor.
Kör du bil till och från jobbet får du göra avdrag om avståndet är minst fem kilometer och du tjänar minst två timmar sammanlagt per dag jämfört med att åka kollektivt – eller om du inte har tillgång till kollektivtrafik och avståndet är minst två kilometer. -
3. Se över pensionssparande och försäkringar
Nu är ett utmärkt tillfälle att se över din intjänade pensionsrätt. Räcker de pengarna att leva på eller behöver du mer utrymme? Samma sak gäller eventuell livförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Har du några – och i så fall är de höga nog? Är olyckan framme betyder det oerhört mycket att ha en bra försäkring.
Se över din pension
Utan avdragsrätt för privat pensionssparande blir det extra viktigt att se över ditt befintliga sparande – vi hjälper dig.
Spara till pension -
4. Hur har du det med fackförbund och a-kassa?
Om du inte bara bytt jobb utan också bransch behöver du kanske också byta fackförbund och a-kassa. Har du inte tidigare varit ansluten kan det vara läge att göra det. Ett fackförbund är ett bra stöd om något händer på ditt nya jobb – men då måste du först vara medlem. Och utan a-kassa blir du också helt eller delvis utan ersättning om du skulle bli arbetslös. Byter du fackförbund får du alltid tillgodoräkna dig den tid du varit ansluten. Bra att veta eftersom rätten till inkomstförsäkring och a-kassa är knuten till medlemstiden.
-
5. Semesterersättning
Kommer du från en annan anställning har du kanske semesterdagar kvar att ta ut. Din tidigare arbetsgivare är då skyldig att betala ut ersättning för varje betald semesterdag som du inte tagit ut senast en månad efter att du slutat.
-
6. Högre lön? Var framtidssmart
Om du nu har fått en högre lön kanske du vill börja spara mer. Pengar man inte sätter undan har en förmåga att gå åt. Har du inte någon buffert sedan tidigare är det bra att börja spara ihop till en nu. Hur stor buffert du behöver beror ju på dina omkostnader men det optimala är att ha två-tre månadslöner på banken. Har du redan en bra buffert kanske du i stället vill spara till drömresan, en ny bostad eller lägga undan något till barnen.
Att betala av på bostadslånet kan också vara bra. Även när räntorna är mycket låga är det en investering att amortera så att du blir mindre sårbar för framtida räntehöjningar.Börja spara
Bygg upp en buffert, spara till en resa eller förvalta ditt befintliga kapital.
Läs mer om våra sparformer -
7. Rut- och rotavdrag – hur gör man?
Har du fått mer ansvar och längre dagar på jobbet kanske du behöver hjälp med att sköta den privata vardagen. Rut- och rotavdragen sänker kostnaden för hjälp med hus och hem, barnpassning, läxläsning och mycket mer som kan avlasta dig och din familj. Från den 1 januari 2017 kan du dra av reparationer av vitvaror också.
När du köper rut- eller rottjänster är det den som utför arbetet som ansöker om avdraget. På din faktura dras sedan en del av arbetskostnaden av. Alla avdrag räknas ihop och kan uppgå till sammanlagt 75 000 kronor per person och år. Tänk på att din rätt till avdrag beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gjort.
Läs mer på skatteverket.se